Dagelijks noteert de Kempense politie  aangiftes van computercriminaliteit. Met één of andere smoes proberen computerdieven vanop afstand vaak goedgelovige slachtoffers enkele duizenden euro's armer te maken.

Dat gebeurde de voorbije dagen ook weer enkele keren in de regio Kempen en daarom willen we jullie graag nog eens waarschuwen voor deze vorm van criminaliteit.

In Oud-Turnhout kreeg een 69-jarige man afgelopen donderdag een telefoon van een valse Microsoft-medewerker. Die probeerde het slachtoffer te laten geloven dat er vanop zijn computer voortdurend foutmeldingen en waarschuwingsberichten werden verstuurd naar Microsoft. Dat zou het gevolg van een verouderd Microsoft-certificaat waarvan de geldigheid was verstreken. De valse Microsoft-medewerker liet het slachtoffer enkele handelingen uitvoeren op zijn computer, maar bleek niet veel later met ruim 4200 euro aan de haal te zijn gegaan.

In Lille ontving een man gisteren een WhatsApp-bericht op zijn smartphone, zogezegd van zijn zoon die vroeg om 4800 euro over te schrijven. De man ging op die vraag in, maar toen hij later op de dag contact zocht met zijn zoon, bleek het bewuste WhatsApp-bericht helemaal niet van de zoon te komen. Ook hier werd een goedgelovige man het slachtoffer van zogenaamde WhatsApp-fraude.

Ook in Turnhout werd een vrouw donderdag het slachtoffer van cybercriminaliteit. De vrouw werd gebeld door een man die beweerde dat hij voor de ING-bank werkte. Uiteindelijk bleek het te gaan om iemand met slechte bedoelingen die de vrouw wilde doen geloven dat er verdachte inlogpogingen waren geregistreerd op haar bankrekening.

De vrouw werd gevraagd om een aantal zogezegde veiligheidshandelingen uit te voeren, maar al snel werd duidelijk dat haar dat meer dan 2500 euro kostte.

De politie stelt vast dat computercriminelen vaak toeslaan net voor of tijdens een (verlengd) weekend, omdat slachtoffers dan veel moeilijker hun bankinstelling kunnen contacteren om de ongewenste verrichtingen te annuleren.

Maar de gouden raad blijft om bij verdachte telefoontjes of verdachte verzoeken via de computer zo snel mogelijk de verbinding te verbreken en zeker geen enkele handeling uit te voeren waarop de man of vrouw aan de andere kant van de lijn aanstuurt. Weet dat een bankinstelling je normaal gezien nooit telefonisch contacteert en al zeker niet om je vanop afstand een aantal handelingen te laten uitvoeren. Foto Mika JP.

Werd je toch het slachtoffer van computercriminaliteit, doe dan altijd aangifte bij de politie en probeer je bankinstelling zo snel mogelijk te contacteren.' (pol)